Welkom bij Amnesty Heerde
Amnesty International is een onafhankelijke wereldwijde beweging die werkt voor de vrijlating van gewetensgevangenen, eerlijke processen binnen redelijke termijnen voor alle politieke gevangenen, afschaffing van marteling en van de doodstraf en die zich verzet tegen buitenrechtelijke executie en 'verdwijning'.Amnesty International opereert onafhankelijk van enige overheid, politieke of religieuze stroming en wordt door vrijwillige bijdragen gefinancierd. Amnesty International heeft raadgevende bevoegdheid bij onder meer de Verenigde Naties.
Actueel
Wapenveld en Heerde maken zich sterk voor Amnesty schrijfmarathon 'Write for Rights' op 10 december
Op 10 december is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Wapenveld en Heerde gaan mensen samen brieven schrijven tijdens de 'Write for Rights' actie van Amnesty International. Dit alles onder het motto: Schrijf een brief of stuur een kaart, verander een leven.
Al deze brieven worden verstuurd naar koningen, ministers en presidenten met de vraag een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht. De Werkgroep Amnesty Heerde draagt jaarlijks haar steentje bij aan deze schrijfactie.
Heerde: foyer De Heerd met optreden van Duo Dokman
In Heerde bent u dit jaar op dinsdagmiddag 10 december tussen 15.00 tot 18.00 uur welkom in de foyer van De Heerd. Daar zullen ook afgevaardigden uit de gemeentepolitiek hun steentje bijdragen. Er liggen voorbeeldbrieven, groetenkaarten en achtergrondinformatie voor u klaar, er wordt gezorgd voor koffie/thee en er zijn Amnesty artikelen te koop. Tijdens het schrijven kan men genieten van de live optredens van het Duo Dokman uit Wapenveld met zang en gitaar. Zij brengen folk- en countrymuziek ten gehore evenals enkele Kerstliedjes om alvast in de stemming te komen.Wapenveld: Krachtcentrale
In Wapenveld kunt u -net als voorgaande jaren- voor of na het sporten een brief schrijven of een kaart sturen in de Krachtcentrale (voorheen Fysio + Fitness NOV) aan de Kwartelweg. Tijdstip: tussen 9.00 tot 12.00 uur. Thuis aan de slag? Degenen die liever thuis aan de slag willen, kunnen contact opnemen met het secretariaat van Amnesty Heerde om een schrijfpakket te bestellen. Voor verdere inlichtingen: Yolande Inklaar, amnestyheerde@gmail.com, tel. 038-300 0914 of 06-54763012.
Wethouder van Ommen hijst Orange the World-vlag
Op een winderige en ietwat natte maandagmorgen, 25 november, werd voor het Raadhuis de vlag gehesen voor de actie Orange the World. Namens de Werkgroep Amnesty Heerde waren Gerdien Steenbergen en Antje Scheper daarbij aanwezig.
Leden van de Werkgroep hielden een petitie voor Jimmy Lai in Hong Kong. Wereldwijd voert Amnesty International actie voor deze journalist die sinds 2020 in hechtenis zit. Lai lijkt te zijn opgepakt vanwege de kritiek op de regeringen van China en Hong Kong in de door hem opgerichte krant Apple Daily. Amnesty Nederland spreekt van een 'niet te rechtvaardigen beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting.' Lai kan levenslang krijgen als hij wordt veroordeeld.
De vlag werd gehesen door wethouder van Ommen die benadrukte dat hij graag deze actie van de Soroptimisten Epe/Heerde/Hattem ondersteunt.
Orange the World is een wereldwijde, jaarlijkse campagne die wordt neergezet van 25 november tot 10 december.
Met deze actie wordt de aandacht gericht op geweld tegen vrouwen en meisjes.
Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal ter wereld voor, in grotere en kleinere plaatsen, en in alle lagen van de bevolking. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. De gemeente Heerde zet zich in voor een samenleving, waar elke inwoner zich veilig en thuis voelt. Daarom kleurt het Raadhuis ook dit jaar oranje van 25 november tot 10 december.
20 november: Internationale Dag voor de Rechten van het Kind
Op 20 november 1989 werd het zogeheten Kinderrechtenverdrag aangenomen door de Verenigde Naties. Veertig jaar na de Internationale Verklaring voor de Rechten van de Mens in 1948 werd nu het accent gelegd op de rechten van kinderen over de hele wereld.
Het Kinderrechtenverdrag is om verschillende redenen een bijzonder verdrag. Zo is het 't meest geratificeerde verdrag waarin mensenrechten centraal staan. Dat geeft aan hoe men op wereldniveau aankijkt tegen het belang van rechten van kinderen. In Nederland trad het verdrag in werking in 1995. Het is bij ons van toepassing op kinderen van 0 tot 18 jaar. In andere landen kan de leeftijdsgrens verschillen.
Sinds 1989 is er wereldwijd veel bereikt voor kinderen, zoals op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Helaas is de realiteit dat er overal ter wereld nog kinderen zijn die onvoldoende baat hebben bij het Kinderrechtenverdrag. Ook in Nederland staan kinderrechten onder druk. Denk aan de wachtlijsten in de Jeugdzorg, de bezuinigingen op Jeugdzorg en Welzijn, het tekort aan opvangplekken, etc.
Voor toezicht op de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag werd Unicef opgericht, als onderdeel van de Verenigde Naties. In Nederland hebben we de Kinderombudsman in de persoon van Margrite Kalverboer.
Unicef gaf het zogenaamde 'Blauwe Boekje' uit waarin alle rechten worden vermeld plus hun toepassing.
In de inleiding staat de opdracht van Unicef als volgt omschreven:
'Het Kinderrechtenverdrag is een opdracht aan iedereen in de samenleving. Niet alleen aan overheden, maar ook aan ouders, onderwijzers, jeugdhulpverleners, rechters, politie, advocaten, en aan kinderen en jongeren zelf. Eenieder heeft de plicht om voor kinderen te zorgen. Ook u en ik. De jeugd is immers onze toekomst én ons heden.'