Brieven november 2022

De RSVP (reageer, schrijf, vraag en protesteer) Amnestybrieven van november 2022 sturen we naar:

Rusland: hef schorsing advocaten op!
Russische autoriteiten schorsten afgelopen juli advocaten Lilya Gemedzhi, Rustem Kyamilev en Nazim Sheikhmambetov enkel en alleen omdat zij hun werk deden. Ze hielpen activisten op de door Rusland bezette Krim die om politieke redenen waren aangeklaagd.
In de afgelopen jaren zijn advocaten op de Krim meer en meer onder druk komen te staan. Ze worden willekeurig opgepakt en vastgezet en krijgen hoge boetes opgelegd. De schorsing van de advocaten past in dit beeld. Rusland geeft hiermee een afschrikwekkend signaal af aan andere advocaten die zich inzetten voor mensenrechtenactivisten.
Schrijf vóór 1 december 2022 naar de voorzitter van de Russische Federale Orde van Advocaten. Roep hem op om de schorsing van Lilya Gemedzhi, Rustem Kyamilev en Nazim Sheikhmambetov onmiddellijk op te heffen.

Iran: Laat Edris Feqhi vrij!
Edris Feqhi is lid van een Koerdische oppositiepartij in Iran. De Iraanse autoriteiten pakten hem in juli 2021 met grof geweld op. Zijn familie werd aanvankelijk verteld dat hij was gedood bij een gewapend optreden van veiligheidsagenten tijdens een partijbijeenkomst. Zijn familie hield daarna een begrafenisdienst voor hem. Maar ze krijgen van de autoriteiten tegenstrijdige berichten over het lot van Edris. Zeer waarschijnlijk wordt hij ergens vastgehouden. Hij loopt ernstig risico op martelingen.
Een getuige beweert Feqhi gezien te hebben in een gevangenis in West-Azerbeidzjan. Volgens de getuige is het slecht gesteld met zijn gezondheid door de vele martelingen en gebrek aan medische hulp.
Schrijf vóór 1 december 2022 naar het hoofd van de rechtelijke macht van Iran. Roep hem op Edris Feqhi onmiddellijk vrij te laten of hem aan te klagen voor een internationaal erkend misdrijf.

Tunesië: geef rechters en aanklagers hun baan terug!
President Saied van Tunesië gaf op 1 juni opdracht om 57 rechters en officieren van justitie per direct te ontslaan. De redenen voor hun ontslag waren vaag, zoals ‘morele corruptie’ en deelname aan ‘feesten waar alcohol werd geserveerd’. Dit is een schending van hun rechten en bovendien een aanslag op de onafhankelijke rechtstaat!
Hamadi Rahmani, Mohamed Taher Kanzari en Ramzi Bahria zijn drie van de ontslagen rechters. Zij gingen in hongerstaking om te protesteren tegen hun willekeurige ontslag. Ze mogen de aanklachten tegen hen niet inzien en kunnen zich niet verdedigen. Al meer dan drie maanden zitten zij thuis – samen met 54 anderen – zonder werk, salaris en zorgverzekering.
Schrijf vóór 1 december 2022 naar de minister van Justitie van Tunesië. Roep haar op om alle rechters en officieren van justitie onmiddellijk hun baan terug te geven.

Meeschrijven of meer informatie? Neem contact op met Adry Bregman of Corine Haverkamp of kijk op www.inheerde.nl/amnesty