Write for rights 2022

10 December 2022

Ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in de gemeente Heerde komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International.
Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde individuen te verbeteren.
Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Vahid Afkari, die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting.
Amnesty International afdeling Heerde stelt iedereen in de gelegenheid om op zaterdag 10 december naar restaurant De Spikke te komen. Burgemeester Wiggers komt tussen 13.00 en 14.00 uur de eerste brief schrijven, evenals wethouder van Ommen. Ook zullen er meerdere raadsleden aanwezig zijn.
Om 14.00 uur hebben we een bijzondere gast, namelijk mevrouw Sakina Naser, die kort iets vertelt over haar werk voor een mensenrechtenorganisatie in Afghanistan, waardoor ze vorig jaar haar land moest ontvluchten en nu in Wapenveld met haar gezin woont. Ter plekke kunnen ook schrijfpakketjes opgehaald worden (met daarin voorbeeldbrieven en schrijfpapier) en geschreven brieven en kaarten ingeleverd worden.
Iedereen is welkom van 13.00 tot 15.30 uur. De koffie of thee staat klaar. Adres: Restaurant De Spikke, Stationsstraat 8, 8181CX Heerde.

Voor inwoners uit Wapenveld is er ook op 10 december gelegenheid om brieven te schrijven en schrijfpakketjes met voorbeeldbrieven op te halen bij Fysio+Fitness NOV, Kwartelweg 1a te Wapenveld. Daar kunnen ook geschreven brieven en kaarten worden ingeleverd, van 9.30 uur tot 11.30 uur.

Wilt u thuis brieven schrijven voor deze actie, dan kunt u nu een schrijfpakketje met 10 voorbeeldbrieven en schrijfpapier bestellen bij ons contactadres via amnestyheerde@gmail.com. De geschreven brieven kunt u dan die vrijdagmiddag 10 december brengen bij De Spikke of kijk bij INLEVEREN BRIEVEN op onze website.

Schrijven heeft effect. Het schrijven van brieven heeft de situatie van veel mensen al verbeterd. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International machthebbers om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid.