Brieven januari 2023

De RVSP (de reageer-, vraag-,schrijf- en protesteer) Amnestybrieven januari 2023 gaan naar:

Egypte:
De Egyptische advocaat Hoda Abdelmoniem werd op 1 november 2018 geblinddoekt meegenomen door de autoriteiten. Sindsdien zit ze vast. De aanklachten tegen haar, waaronder het 'deelnemen aan een terroristische beweging', zijn verzonnen om haar mensenrechtenwerk dwars te zitten.
Wat kunt u doen? Schrijf vóór 1 februari 2023 naar de president van Egypte. Roep hem op om Hoda Abdelmoniem onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar in te trekken. Ook moet ze spoedig medische hulp krijgen.
Abdelmoniem leidt aan nierfalen en heeft een hartafwijking. Volgens artsen moet ze behandeld worden in het ziekenhuis, maar daar mag ze niet naar toe. Ook wordt het contact met haar familie en advocaat haar grotendeels ontzegt.

Guinee:
Drie activisten onterecht aangeklaagd.
Oumar Sylla, Ibrahima Diallo en Saïkou Yaya Barry organiseerden op 28 juli 2022 een protest tegen de Guinese autoriteiten. Twee dagen later werden ze gearresteerd. Sinds mei zijn alle demonstraties in het land verboden De drie activisten worden onder meer beschuldigd van deelname aan een 'illegaal protest'. Yaya Barry is op borg vrij vanwege zijn slechte gezondheid. Ook Sylla en Diallo hebben medische zorg nodig.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 februari 2023 naar de minister van Justitie van Guinee. Roep hem op om Sylla en Diallo onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen de drie mannen in te trekken.
Sylla, Diallo en Barry zijn leiders van een coaltiegroep die sinds 2019 regelmatig vreedzaam protesteert tegen mensenrechtenschendingen in Guinee. De coalitie werd in augustus door de autoriteiten ontbonden.

Israël:
Jamila en Muhammad Abu Sabha en hun zes kinderen zijn één van de vele families die groot risico lopen om hun huis te worden uitgezet. Op 4 mei 2022 besloot de Hoge Raad van Israël om hun dorp in het gebied Masafer Yatta en nog acht andere dorpen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever binnenkort te slopen.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 februari 2023 naar de Israëlische autoriteiten. Roep hen op om de Palestijnse dorpen in Masafer Yatta niet te vernietigen.
Veel Palestijnen wonen al generaties lang in de dorpen. Het vernietigen van hun huizen, scholen en bronnen van inkomsten op de Westelijke Jordaanoever is een oorlogsmisdrijf.

GOED NIEUWS
Jemen: Younis Abdelsalam op 7 december vrijgelaten.
Hij zat meer dan een jaar gevangen. Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating.

GOED NIEUWS
Hongkong: Op 18 november is radiopresentator en politiek commentator Edmund Wan vrijgelaten.

Hartelijk dank voor uw inzet! Ga naar www.amnesty.nl voor meer nieuws en lees hoe u, naast het schrijven van brieven, ook via e-mail of sms uw stem kunt laten horen. Geef het door!

Schrijfgroep Amnesty Heerde.