Infolokaal maart 2024

 


Beste lezers van Infolokaal, 


Graag bieden wij u de eerste editie van Infolokaal in 2024 aan. Deze maand staat, wat onze activiteiten betreft, in het teken van de jaarlijkse collecte, waarover elders meer. We starten voorts met een reeks interviews met mensen die het werk van Amnesty een warm hart toedragen. Dit keer staat de spotlight op voormalig werkgroeplid Cees Snijder. 
We blikken natuurlijk terug op de drukke decembermaand met onder andere onze schrijfactie ‘Write for Rights’.  
Tot slot nog een oproep aan u allen: 
Dit voorjaar buigt de werkgroep Heerde zich over haar missie voor de komende jaren.  Beperken we onze activiteiten tot de Write for Rights schrijfactie, de maandelijkse schrijfacties, de collecte en het verzamelen van handtekeningen voor petities op verschillende markten?  Of is het in deze woelige wereld zaak om meer voor het voetlicht te treden met (protest-) acties?
Heeft u daar een mening over, wilt u uw visie met ons delen, wilt u hieraan een bijdrage leveren? Neem dan contact met onze secretaresse Yolande Inklaar. Haar contactgegevens vindt u aan het einde van deze nieuwsbrief. 

Met vriendelijke groet,
Amnesty Heerde

**********


Een attentie voor elke nieuwe collectant


Van 10 tot en met 16 maart vindt de jaarlijkse collecte plaats voor Amnesty International. Ook in de gemeente Heerde wordt geld opgehaald om deze mensenrechtenbeweging in staat te stellen haar werk te doen. Amnesty is voor haar werk grotendeelds afhankelijk van de opbrengst van de collecte en donaties.
Nu meer dan ooit staan mensenrechten wereldwijd, dus ook in Europa en zelfs in Nederland, onder druk. Uw inzet als collectant is daarom hard nodig. Helpt u mee?
Tijdens de collecteweek kiest u zelf de dag en het tijdstip waarop u op pad gaat. U kunt er ook voor kiezen met z’n tweeén of met een groepje te collecteren. In nauw overleg met de coördinator kunt u ook kiezen voor bepaalde straten. Iedere collectant die zich nu aanmeldt ontvangt een attentie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Emmalies de Jong voor Heerde (06 –108 98 106) en Yolande Inklaar voor Wapenveld (06 – 547 63 012) of stuur een email naar amnestyheerde@gmail.com. 

********** 

Online collecteren vanuit uw luie stoel


Wilt u meer doen voor mensenrechten maar wilt u niet huis-aan-huis collecteren? Word dan online collectant. Met een online collectebus collecteert u gewoon vanaf de bank met uw mobiele telefoon. Meld u nu aan.
Zo werkt online collecteren
Ga naar de website www.amnesty.nl en zoek op ‘online collecteren’. U vult uw gegevens in en ontvangt direct per sms een link naar uw persoonlijke collectepagina.
Via deze pagina kunt u met één druk op de knop een oproep doen via Whatsapp, social media. Of u verstuurt een e-mail naar vrienden, familie, collega’s, buren en andere bekenden. Met een standaardtekst vraagt u hen om een bijdrage. Deze tekst kunt u naar eigen inzicht aanpassen. 
Een prachtige manier om uw betrokkenheid te tonen en…. digitaal collecteren levert vaak een grotere opbrengst op dan via de collectebus!

********** 


Amnesty sluit december-schrijfactie af met een klapper


De Werkgroep Amnesty Heerde kan terugkijken op een geslaagd en actief jaar met als klapper op de vuurpijl de schrijfmarathon ‘Write for Rights’ in het weekend van 9 en 10 december. Er werden maar liefst 700 meer brieven en groetenkaarten geschreven dan vorig jaar. 
Met deze actie maakt Amnesty zich elk jaar wereldwijd sterk voor 10 mensenrechtenactivisten, mensen die ten onrechte gevangen zijn gezet of zijn gemarteld, verkracht of vermoord.
In 2022 schreven de sympathisanten in Wapenveld en Heerde gezamenlijk 1378 brieven en kaarten. Dit jaar waren dat er maar liefst 2076!
Dit resultaat was allereerst te danken aan de actieve en hartverwarmende inbreng van leden van de Ontmoetingskerk en de Verbindingskerk. De Nederlandse Protestanten Bond riep ook haar gemeente op zich in te zetten voor de actie.

 

 

Bijzonder was ook de inzet van de jonge generatie. Voor de Scouting was dit een primeur: de jongste groep, de Bevers, tekende groetenkaarten voor de gevangenen. De oudere scoutinggroepen schreven voor het eerst brieven. 
En laten we ook de docenten en leerlingen van basisscholen Het Talent en de Jan Lighthardschool niet vergeten. Enveloppen vol groetenkaarten werden bij ons ingeleverd waarvoor onze hartelijke dank!
De lokale radio, RTV 794, toonde interesse en interviewde enkele werkgroepleden. Op zaterdag 9 december konden sportievelingen ‘s morgens in Krachtcentrale Wapenveld (voorheen Fysio + Fitness NOV) na afloop van hun lessen brieven schrijven of hun thuis geschreven brieven inleveren. 

’s Middags namen burgemeester en wethouders alsmede leden van D’66/ Groen Links en de PvdA in De Spikke deel aan de schrijfmarathon. Leden van de Soroptimisten waren aanwezig en gaven  uitleg over hun actie ‘Orange the world’, specifiek gericht op de rechten van meisjes en vrouwen. 
Het regende die middag flink wat waarschijnlijk de reden was dat er maar een beperkt aantal mensen aanwezig was, minder dan vorig jaar. Er werden echter flink veel brieven ingeleverd van thuisschrijvers hetgeen de actie meer dan geslaagd maakte. 
Amnesty Heerde wil tot slot graag de vele mensen bedanken die een bijdrage hebben geleverd voor de portokosten in de vorm van postzegels of een geldelijke donatie. 

 

 

 

********** 

Kerstmarkt 15 december


Net als op voorgaande edities gaf Amnesty Heerde acte de présence tijdens de Kerstmarkt op 15 december. Het weer zat mee, het was droog en gezellig druk. Vanaf ons plekje op het plein naast de muziektent konden we veel mensen aanspreken en zijn er veel handtekeningen gezet onder een petitie voor Sophia Huang, een Chinese journalist en #MeToo-activist die al 2 jaar gevangen zit.
De jeugd werd niet vergeten: voor hen lagen groetenkaarten klaar. Zo gingen ook redelijk wat gekleurde en getekende kaarten richting Sophia als hart onder de riem.

********** 

Amnestyleden voor het voetlicht


Als vast item zullen we voortaan als bijlage bij Infolokaal en op de website een (oud-) betrokkene van Amnesty Heerde voor het voetlicht halen. Daarmee wordt niet alleen een stukje lokale geschiedenis vastgelegd. Ook gaan we in op de motivatie en visie van de betrokkene waar het de werkzaamheden van de werkgroep betreft. Wat loopt goed, wat kan beter? Dit keer zetten we Cees Snijder in de spotlight. Cees verzorgde jarenlang de PR en fungeerde daarnaast als contactpersoon.
Lees het complete interview in de bijlage of op www.inheerde.nl/amnesty. 

**********
 


Privacywetgeving


Ook Amnesty heeft een reglement wat betreft de privacy van persoonsgegevens. 
Als u zich wilt afmelden voor deze Infolokaal van onze werkgroep (verschijnt ongeveer 2 keer per jaar), dan kunt u een e-mail sturen naar of bellen met ons contactadres.
Voor informatie: www.inheerde.nl/amnesty   


Stuur een email, bel of app naar het contactadres:
• Yolande Inklaar
• amnestyheerde@gmail.com 
• tel. 038 300 0914  of 06 54763012


Met een vriendelijke groet,  
Werkgroep Amnesty Heerde