Brieven mei 2024

Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en gerechtigheid. De RSVP (reageer, schrijf, vraag en protesteer) Amnestybrieven van mei 2024 sturen we naar China en Mexico.Door de crisissituatie is de protestbrief naar Israël van de site gehaald en de brief naar Jemen kan alleen per email verzonden worden (u kunt hiervoor ook naar de site gaan). Hierdoor zijn er deze maand twee brieven op de site van Amnesty International beschikbaar:

 

China: waar is Gao Zhisheng?


De Chinese advocaat Gao Zhisheng wordt al bijna 7 jaar in het geheim vastgehouden. Hij werd opgepakt nadat hij zijn memoires publiceerde. Daarin schreef hij over zijn ervaringen als gevangene en onder surveillance in China. Zijn exacte locatie en huidige toestand blijven onduidelijk. Zonder toegang tot een advocaat, en gezien zijn eerdere behandeling in de gevangenis, loopt hij groot risico op marteling.
Eerder jarenlang vermist
Gao Zhisheng is een van de meest gerespecteerde mensenrechtenadvocaten in China. Hij verdedigde onder meer activisten en religieuze minderheden. De autoriteiten pakten hem in 2006 ook al op nadat hij een hongerstaking organiseerde om aandacht te vragen voor de vervolging van mensenrechtenactivisten in China. Gedurende het grootste deel van de volgende 10 jaar was Gao vermist, zat hij opgesloten of werd hij onder huisarrest geplaatst. Maar hij bleef zich uitspreken over mensenrechtenschendingen en zijn kritiek uiten op de Chinese Communistische Partij.

*****


Mexico: bescherm journalist Alberto Amaro


De 35-jarige Mexicaanse journalist Alberto Amaro doet zijn werk met gevaar voor eigen leven. Hij is al meerdere keren aangevallen. In januari nog probeerde iemand opzettelijk op hem in te rijden. Amaro ontsnapte ternauwernood. Hij heeft recht op goede bescherming van de Mexicaanse overheid.
Overheid wil bescherming opheffen
Mexico is een van de meest gevaarlijke landen ter wereld voor journalisten. Amaro is in elkaar geslagen, beschoten, en geïntimideerd door de politie en leden van een drugskartel. Sinds 2019 zorgt de overheid ervoor dat bodyguards Amaro beschermen. Maar vorig jaar besloot de overheid dat hij niet langer gevaar loopt. Ze wilden zijn bescherming beëindigen. De recente aanval op zijn leven laat zien dat die bescherming nog hard nodig is.

*****


Er is ook Goed Nieuws:


India: mensenrechtenverdediger Saibaba eindelijk vrijgesproken
Na meer dan 7 jaar gevangenschap is Gokarakonda Naga Saibaba, voormalig professor van de Universiteit van Delhi, eindelijk vrijgesproken. Saibaba was tot levenslang veroordeeld omdat hij banden zou hebben met verboden maoïstische organisaties. Dat was slechts een excuus om hem op te sluiten vanwege zijn activisme. ‘Saibaba had nooit in de gevangenis mogen zitten. De Indiase autoriteiten hebben hem opgepakt omdat hij zich uitsprak tegen het geweld en de discriminatie waar de Dalit- en inheemse gemeenschappen in India mee te maken hebben’ reageert Aakar Patel van Amnesty International.


Hartelijk dank voor uw inzet! Ga naar www.amnesty.nl voor meer (goed)nieuws en lees hoe u, naast het schrijven van brieven ook via e-mail of sms uw stem kunt laten horen. Ook het sturen van een Groetenkaart via de site naar de gevangene of familie, wordt erg gewaardeerd. Ga naar: ‘Kom in actie’: naar beneden scrollen: ‘Bekijk alle acties’: ‘Stuur een kaartje’ en kies een persoon of meerderen.
Schrijfgroep Heerde: www.inheerde.nl/amnesty 038 - 3000914.